Rólunk

Az Ideas & Solutions egy egészségpolitikával és gyógyszerek piacra vitelével (market access) foglalkozó tanácsadó cég, amely Európára, valamint a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika fejlődő egészségügyi rendszereire összpontosít. Gyógyszeripari és orvostechnikai eszközöket gyártó vállalatoknak, valamint és közpolitikai döntéshozóknak adunk tanácsot az árképzés, finanszírozás (ártámogatás) és egészségügyi technológiaértékelés (HTA) területén.

Történetünk 2010-ben kezdődött, azután hogy cégünk alapítói, Dankó Dávid és Molnár Márk pár izgalmas évet töltöttek egészségpolitikai kutatóként, valamint a gyógyszerpolitikában finanszírozói és döntéshozói pozícióban. Amit Dávid és Márk eredetileg egy érdekes kiegészítésnek szántak a tudományos karrierük mellett, hamarosan túlnőtt az eredeti terveken, és az Ideas & Solutions gyorsan Közép- és Kelet-Európa egyik legelismertebb, stratégiára összpontosító gyógyszeripari és orvostechnikai tanácsadó cégévé vált.

2015-re földrajzi lefedettségünk kiterjedt a Közel-Keletre, Észak-Afrikára és Közép-Ázsiára, és néhány kulcsfontosságú piacon ekkor már egészség-gazdaságtani és technológiaelemzési (HTA) szolgáltatásokat is kínáltunk. Az elmúlt években pedig mind gyakrabban dolgozunk globális ügyfelekkel fontos közpolitikai projekteken, amelyek közül sok az Európai Unió „régi” tagállamaira (EU15) irányul.

Dinamikus növekedésünk ellenére még mindig egy kicsi, rugalmas csapat vagyunk, széleskörű, multikulturális gondolkodásmóddal és gyakorlatias megközelítéssel. Ügyfeleink nagyra értékelik az ötleteinket és azokat a pragmatikus megoldásokat, amelyeket kínálunk. Sikerünkhöz nagyban hozzájárul a finanszírozók és döntéshozók gondolkodásmódjának, folyamatainak és szervezeteinek mélyreható ismerete. Büszkék vagyunk arra, hogy Európában és világszerte egy kivételesen erős szakértői hálózatra támaszkodhatunk; partnereink többsége korábban maga is döntéshozó vagy sikeres gyógyszeripari vezető volt.

A csapatunk

dr. Molnár Márk, PhD, MD, MSc

Molnár Márk Péter az Ideas & Solutions társalapítója és partnere. A Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett orvosi (MD), illetve közgazdasági (MSc) diplomát 2005-ben. Doktori fokozatát 2016-ban szerezte meg a Budapesti Corvinus Egyetemen a beteg-együttműködés mozgatórugói és az adherencia javításának hosszú távú költséghatékonysága tárgyában írt disszertációjával. 2005 és 2006 között egészségügyi közgazdászként dolgozott az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetnél (ESKI), 2006-tól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályát vezette. 2008-ban kinevezték az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetőjévé, ezután feladatköre kiterjedt a gyógyászati segédeszközökre is. Tanácsadói szerepkörében Márk érdeklődésének középpontjában a következők állnak: 1) kommunikáció és tárgyalások finanszírozókkal és döntéshozókkal; 2) új gyógyszerek és orvostechnikai eszközök piacra viteli stratégiái. Márk rendszeres előadója nemzetközi konferenciáknak, és számos tudományos folyóiratban megjelent cikk szerzője vagy társszerzője. Márk angol és magyar nyelvű projektekben dolgozik.

dr. Dankó Dávid, PhD, MSc

Dankó Dávid az Ideas & Solutions (I&S) társalapítója és ügyvezető partnere. 2010 előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályvezető-helyetteseként a magyarországi gyógyszerreformokkal foglalkozó csapat egyik vezető tagja volt. Rendszeresen tart előadásokat konferenciákon és workshopokon a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök árazása és támogatása tárgyában, multinacionális vállalatoknak és hatóságoknak tart tárgyalástechnikai képzéseket, valamint társszerkesztője volt a „Gyógyszer-támogatás” című egyetemi tankönyvnek. Főbb témái: 1) költség- és kockázatmegosztási megállapodások (MEA) hozzákapcsolása a technológiaértékeléshez, 2) innovatív technológiák alternatív finanszírozási modelljei, 3) a vakcinákkal kapcsolatos közpolitikák és 4) pragmatikus technológiaértékelési módszerek a fejlődő egészségügyi rendszerek számára. Dávid előadásokat tartott és tart a European Market Access University Diploma (EMAUD) programban, a Budapesti Semmelweis Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Vienna School of Clinical Research (VSCR) programjában. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd 2012-ben PhD fokozatot a gyógyszeripar hosszú távú erőforrás-gazdálkodásáról szóló disszertációjával. Dávid felsőfokon beszél angolul és olaszul, emellett francia, német, orosz, spanyol és portugál nyelven vállal projekteket.

Mór Zoltán, MSc

Mór Zoltán az Ideas & Solutions partnere, cégünk egészség-gazdaságtani projektjeinek felelőse. Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett vezetés-szervezés szakirányon. Néhány év nemzetközi menedzsment tanácsadásban eltöltött, irányított betegellátásra és kórházmenedzsmentre szakosodott évet követően, 2006-2008 között fontos szerepet vállalt számos magyar regionális járóbeteg-szakellátó központ kialakításában és elindításában. 2008-ban egy regionális kórház és a hozzá tartozó járóbeteg-szakellátó központ pénzügyi vezetőjévé nevezték ki. Mióta 2011-ben csatlakozott az Ideas & Solutions csapatához, Zoltán egészség-gazdaságtani, HTA és kórházfinanszírozási projektek széles körét irányította. Jelenleg szakmai feladatai nagy részét költséghatékonysági elemzések, költségvetési hatáselemzések és betegségteher-elemzések teszik ki. A magyarországi technológiaértékelési és gyógyszer-támogatási rendszer szereplőinek megbízható partnere, és rendszeresen tart előadásokat konferenciákon és workshopokon a HTA és a kórházfinanszírozás témakörében.

Páll Nóra, MSc

Páll Nóra az Ideas & Solutions szenior projektmenedzsere. 2013-ban csatlakozott a csapathoz, és jelenleg európai rendszerelemzési és market access stratégiai projektjeink koordinációjáért felelős. Nóra emellett az Ideas & Solutions közép- és kelet-európai szakértői hálózatát is irányítja. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egészségpolitika, tervezés és finanszírozás szakán szerzett MSc diplomát, egészségügyi közgazdászként. Nóra mindezek mellett 2013-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizika Tanszékéhez csatlakozott részmunkaidős kutatóként, ahol az egészségügyi adatok hálózati elemzésében mélyült el (pl. gyógyszerfogyasztási szokások, ritka betegségek betegútvonalainak nyomon követése).

Elizaveta Popova, MSc

Elizaveta Popova az Ideas & Solutions szenior projektmenedzsere, aki elsősorban közép- és kelet-európai, valamint közép-ázsiai projektekben és a szakértői hálózat koordinálásában vesz részt. Mielőtt 2014-ben csatlakozott az Ideas & Solutions csapatához, Elizaveta az SCA Hygiene Products (jelenleg: Essity) intézményi és támogatott portfóliójának marketingmenedzsereként szerzett tapasztalatokat a közép- és kelet-európai egészségügyi piacokról, majd egy svájci székhelyű, gyógyszeripari és orvostechnikai eszközök licencelésével foglalkozó, Oroszország és a német nyelvű Európa közötti technológiatranszferekre összpontosító vállalat marketingvezetőjeként dolgozott. Elizaveta a moszkvai Orosz Nemzetközi Együttműködési Egyetemen szerzett MSc diplomát nemzetközi közgazdaságtanból, erős multikulturális háttérrel rendelkezik. Angol és orosz nyelven vállal tanácsadási projekteket, és magyarul is beszél.

Tóth Ágnes, MA

Tóth Ágnes az Ideas & Solutions vezető kutatója. Elsősorban közpolitikai projektekben vesz részt az árképzés, finanszírozás és technológiaértékelés, piacra viteli stratégiák és betegségteher-elemzések területén. Ágnes a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakán szerzett mesterdiplomát. 2009-ben csatlakozott az Egészségbiztosítási Felügyelethez., ahol az országos kórházi minőségindikátor rendszerrel kapcsolatos adatgyűjtésért és elemzésért, valamint a magyar egészségbiztosítási rendszerről szóló éves jelentésekért volt felelős. 2012-ben és 2013-ban tagja volt annak a csoportnak, amely a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség számára értékelte a strukturális alapok magyarországi egészségügyi fejlesztésekre történő felhasználását. 2012 és 2014 között egészségügyi kutatási szakértőként dolgozott a GfK multinacionális piackutató vállalatnál, ahol különböző terápiás területeken végzett kvantitatív kutatási projektekért volt felelős.

Gáti Balázs, MSc

Gáti Balázs 2017-ben csatlakozott az Ideas & Solutions csapatához egészségügyi közgazdászként. MSc diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte menedzsmenttanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakon. Balázs elemzői képességeivel meghatározó szerepet játszik az Ideas & Solutions egészség-gazdaságtani és  technológiaértékelési projektjeiben, illetve ő az elsődleges kapcsolattartó a betegségteher-elemzések és a költségvetési hatásmodellezés területén. A közelmúltban Balázs tanácsadói portfólióját kiegészítette az orvostechnikai eszközökkel, komplex árképzési és támogatási (P&R) projektben vett részt iparági szövetségekkel ebben a szegmensben, és széles körben felhasznált tanulmányokat (White Papers) készített.

Ha további információra van szüksége szolgáltatásainkról, küldjön üzenetet!